Komplekst om kjærlighet

Dette er en drama film, men vi tenker først og fremst på dette som en kjærlighetsfilm. For det er kjærlighet som ligger i bunn for alle handlingene. Mangel på kjærlighet mellom Tuva og Magnus, og mye kjærlighet mellom Tuva og Jonny. Det handler også om kjærligheten til foreldre og ansvarsfølelse.

Kjærlighet mellom ektefeller

Det er ikke enkelt å være gift i dag. Det er mange utfordringer man må takle, ikke minst det å holde ut når ting går i motbakke. Så Tuva og Magnus er ikke alene om å slite med slike problemer. Dette er nok grunnen til at denne filmen ble så godt mottatt. Mange kan kjenne seg igjen i problemstillingen. Skal man bli i forholdet eller skal man gi opp? Når skal man si at nok er nok? Det er mange spørsmål som stilles i denne filmen, spørsmål som mange nok har stilt seg selv.

Kjærlighet mellom tre personer

Det er et trekant forhold i denne familien. Man har Magnus og Tuva som er gift. Så er det Tuva og Jonny som er kjærester. Til slutt så er det Magnus og Jonny som er venner.
Dette gir en ekstra dimensjon i forhold til kjærlighet. For de er glad i hverandre alle tre, men selvsagt på forskjellige måter. Derfor blir det hele så vanskelig. For Jonny vet at Magnus vil bli såret om/når han får vite om forholdet Jonny har til Tuva. Og Jonny er jo glad i Magnus som en venn. Så han trekkes mellom to veldig viktige, kanskje de viktigste personene i livet sitt. Han vil jo ikke såre noen av dem, men samtidig så vil han ikke gi opp det han har med Tuva.

En sønns kjærlighet til foreldrene

Gunnar, som er den som står bak det hele, gjør dette av kjærlighet til sine foreldre. Det er selvsagt en feilslått løsning, men det er den eneste løsningen som han ser. Samtidig så er han jo godt kjent med Jonny. Dette er en person som er en del av hans nære krets, eller rettere sagt, den nære kretsen rundt hans foreldre. Så det å skulle gå til angrep på Jonny er selvsagt et uttrykk for en bunnløs fortvilelse som ikke kan løse på vanlige måter. Dette vises ved at Gunnar faktisk sniker seg med når Jonny prøver å få forlate bygda.

Kjærlighet mellom to venner

Nå er det nok noen menn som setter kaffen i halsen når vi snakker om at det er kjærlighet mellom Magnus og Jonny, men vi mener at det er rett ord. Det er ikke snakk om en forelskelse eller en romantisk kjærlighet, men en vennskapelig kjærlighet. De to mennene bryr seg dypt og inderlig om hverandre, selv om de ikke selv kanskje vil uttrykke det på denne måten. Uten en slik base kunne man ikke fått en løsning som man får i denne filmen.

En utrolig løsning

Det er klart at spenningen i Jonny Vang er til å ta og føle på. Man blir helt fasinert av hvordan disse tre personene lever sammen, men samtidig hver for seg. Filmen kunne endt i blod og tårer, men vi mener at da ville filmen mistet noe helt essensielt. Da ville det bare blitt enda en kjærlighetsfortelling. Enda en fortelling om hjertesorg. Det er klart, det er mange fine filmer om dette, men samtidig så kan dette sees på som en enkel løsning. Ekteskapet brytes og kjærestene blir sammen. Eller affæren brytes og ekteskapet varer. Varianter av dette er det vanlige.

Så når man faktisk ender opp med at forholdene beholdes, så er dette ganske utrolig. Vennskapet mellom de to mennene overlever en affære, de klarer å se en løsning.
Vennskapet seirer over alt og man får en følelse av at dette vil fortsette. Det er ikke slik at man tenker at dette bare varer noen få år. Det ligger en følelse om varighet bak det hele. De har vært igjennom det verste og kommet ut på andre siden.